Hírek, események

"Fut a Jálics" 1956-2020.

Fenntarthatósági Témahét

Október 5. és 9. között iskolánk bekapcsolódott a 2020. évi Fenntarthatósági Témahét országos programjaiba.

Annie Leonard "Tárgyaink története" című ismeretterjesztő filmjét megnézve szomorúan tapasztaltuk, hogy napjaink embere hogyan teszi tönkre gyönyörű bolygónkat, s vele együtt saját életét is.

Az "Okostelefonjaink nyomában" című előadásból megismertük a mobiltelefonok és az egyéb e-kütyük gyártásának megdöbbentő körülményeit, valamint az e-hulladékok környezetre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásait. Az előadást játékos feladatok színesítették.

Ezen téma elmélyítése céljából pénteken csatlakoztunk az országos szervezésű, " A mobiltelefon életútja" című online tanórához.

A programokat Jakab Zoltánné, Csilla néni koordinálta.

Részt veszünk az Iskolai Faültetési Programba is, melynek keretében 1 db őshonos fafajt vagy tájfajta gyümölcsfát ültethetnek diákjaink az iskolaudvarra. Az igényelt fa az elkövetkező hetekben érkezik iskolánkba.

Pályaorientációs nap: 2020.szeptember 30. 10:00 órától

Projektnyitó rendezvény: Duális szakképzés erősítése az együttműködések erősítése, kialakítása által a Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola intézményében

Szeretettel várjuk az érdeklődő 8. osztályosokat!

A járványügyi szabályok betartása mellett a szakképző udvarán "garden party"-t tartunk az érdeklődőknek.

Őszi "Garden party" a Jálicsban

Szabadtéri rendezvénnyel veszi kezdetét a KSZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola hagyományos Nyílt napja 2020. szeptember 30-án 10:00 órától. A járványügyi szabályok betartása mellett az iskolaudvarban szabadtéren szervezzük programjainkat, kezdte a programok bemutatását Iván László igazgató. A Jálics a 2021/2022-es tanévben légijármű- szerelő technikus, szociális technikus és vendéglátóipari szakmákra iskoláz be. Street food ételek, repülőgép szimulátor, koncert és a Máltai Szeretetszolgálat elsősegélynyújtói színesítik a programot sok egyéb mellett.

"Az égig repültek a Jálicsosok"

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/fedeles-szarnyakon-szallt-egig-az-iskola-3234116/

Százhatvan kilométeres tempóval hasították a levegőt pénteken a kadarkúti Jálics Ernő szakképző és szakiskola diákjai. A koronavírus-járvány következtében elmaradt tavaszi diák­önkormányzati napot pótolták, a Cessna-127-es ingajáratban szállította a fiatalokat.

- Felrepülnek a felhőkbe, aztán hullafehéren jönnek vissza - viccelődött egy fiú, miután az idén először indított légijármű-szerelő technikus osztály diákjai a levegőbe emelkedtek. Tévedett. A fiúk - miután landolt a repülőgép - abban reménykedtek, hogy újra felszállhatnak.

- Életemben ma repültem először - mondta a csökölyi Kuruczi Máté. - Kiskorom óta érdekelnek a repülőgépek és a helikopterek, s örülök, hogy felvettek az iskolába. Sok mindent tanulunk, később egy nagy reptéren szeretnék majd dolgozni.

Százhatvan kilométeres sebességgel, 300 méter magasan hasított a Cessna-127-es, Jakab Ernő volt a pilóta. Egy éles kanyar után az erdők és szántó felett húzott át a gép, a kamaszok szemlátomást élvezték a légi kalandot. A 15 éves Horváth Ádámot a szerelésen kívül a navigáció is foglalkoztatja, s figyelemmel kíséri a repüléssel kapcsolatos technikai újdonságokat. Iván Lászlóné osztályfőnök azt mondta: az iskola történetében először indult légijármű-szerelő technikus képzés, melyre 12-en járnak. Bár még csak alig néhány napja van együtt a közösség, de már látszik: lelkes a csapat. A következő években nagy hangsúlyt helyeznek az elméletre és a gyakorlatra egyaránt, a gépészet, és anyagismeret mellett aerodinamikával is foglalkoznak. Piacképes tudást akarnak átadni a fiataloknak. Iván László igazgató örömmel nyugtázta: végre sikerült megvalósítani a diákönkormányzati napot. S bár a koronavírus-járvány miatt a tavasszal törölték a programot, pénteken minden a tervek szerint alakult, a hangulatra nem lehetett panasz.

- Két helyszínen zajlott a rendezvény - mondta az igazgató. - Mindenhol következetesen figyeltünk a biztonsági szabályok betartására.
Miközben újabb diákcsoportokkal szállt fel a repülőgép, ezalatt az iskolaudvaron főzésben jeleskedtek a többiek.

A 200 gofrin kívül bőséges volt a palacsintafelhozatal is, melyből legalább 250-et sütöttek a résztvevők. A barackoson kívül vaníliapudingos is várta az édesszájúakat, s a krumplis fánk és a húsgombóc is nagy sikert aratott. Máger Béla tanár felügyeletével zajlott a munka, s a kész remekműveket rögtön tesztelték is az ifjak. Szita Richárd szervező azt mondta: a program jó lehetőséget teremt a közösségépítésre.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a meghirdetett rendezvényeinket a világszerte fokozódó koronavírus járványra tekintettel lemondjuk.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el